(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

VoWiFi (Voice over WiFi) – це сервіс, також відомий як WiFi Calling, який дозволяє користувачам за допомогою смартфона, що підтримує цю технологію, ініціювати та приймати текстові повідомлення, голосові та відеодзвінки через мережу WiFi.

Доступні п'ять рішень для розгортання сервісу VoWiFi:

Рішення

Опис

Поточний статус

  1. UMA

UMA (Unlicensed Mobile Access) – технологія, що забезпечує плавний перехід між бездротовими широкосмуговими мережами (наприклад, GSM, 3G, EDGE, GPRS тощо) та бездротовими локальними мережами (наприклад, Wi-Fi, Bluetooth). Супутнє обладнання – GANC (Generic Access Network Controller).

UMA доступний для комерційного використання лише у Північній Америці та деяких країнах Європи. Технічна еволюція припинилася. UMA не підтримується в мережах LTE та технологіях IMS.

  1. Пряме підключення до мережі IMS

Спосіб доступу до мережі IMS безпосередньо через мережу Wi-Fi не може гарантувати, що адреси обладнання користувача не будуть змінені після хендовера WiFi – LTE.

Важко реалізувати єдину аутентифікацію та єдиний номер абонента.

При реалізації хендоверів пред'являються особливі вимоги до обладнання користувача та мережі IMS. Сценарії розгортання та взаємодії складні.

Загальнодоступних терміналів користувача для підтримки хендоверів WiFi-LTE немає. Абонент повинен завантажувати програму та реєструвати доступ за допомогою логіну та пароля.

  1. Недовірений доступ до ePDG (EPC – Evolved Packet Core) та IMS (IP Multimedia Subsystem)

Термінали користувачів отримують доступ до мереж 3GPP (2G, 3G, 4G) через інтерфейс S2b, організований через ненадійні публічні мережі WiFi.

P-GW функціонує як якірна точка при організації хендовера WiFi-LTE.

Користувальницькі термінали повинні підтримувати автентифікацію IPsec та IKEv2.

Кількість абонентського обладнання за допомогою рішення постійно розширюється. Оператор зв'язку впроваджують рішення чи приділяють йому підвищену увагу.

Стандарт 3GPP підтримує це рішення.

  1. Довірений доступ до EPC та IMS

Термінали користувачів отримують доступ до мереж 3GPP (2G, 3G, 4G) через інтерфейс S2b, організований через надійні мережі WiFi, розгорнуті операторами зв'язку.

P-GW функціонує як якірна точка при організації хендовера WiFi-LTE.

Дешевого абонентського обладнання за допомогою рішення практично немає.

Операторам зв'язку потрібно розгортати власні мережі WiFi.

Стандарт 3GPP підтримує це рішення.

  1. OTT

OTT (Over the Top) – сервіси, що дозволяють мережам передачі, у більшості випадків без прямого контакту з оператором зв'язку, передавати на пристрій користувача контент.

Для входу в систему потрібний обліковий запис та пароль.

Більшість послуг, які надаються операторами зв'язку, не підтримуються.

Абонентам необхідно завантажити програму, таку як Skype, Viber, WhatsApp.

Неможливо забезпечити цілісність сервісів VoLTE та CS.

Можливості міжмережевої взаємодії дуже обмежені.

На мережах операторів зв'язку широке комерційне застосування отримали рішення 2 і 3. У зв'язку з тим, що загальнодоступні термінали користувачів для підтримки хендовер WiFi-LTE відсутні, рішення 2 (пряме підключення до мережі IMS) не забезпечує безшовний перехід WiFi-LTE. За своєю суттю рішення 2 нічим не відрізняється від звичайного доступу до мережі IMS за допомогою логіну та паролю. Рішення 3 - недовірений доступ до ePDG (EPC) та IMS, найбільш цікавий з погляду оператора мобільного зв'язку з метою перерозподілу доходів сервісів ОТТ (рішення 5) у свій бік. Розглянемо це рішення докладніше.