(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Настає ера віртуальних SIM-карт

SIM-картки не сильно змінилися протягом останніх років. Звичайно, їх розміри зменшилися до нано-SIM, але смартфону, як і раніше, потрібна пластикова картка, яка підключить його до мобільної мережі.

І тут на сцену виходять віртуальні SIM-картки. SoftSIM від KnowRoaming, CloudSIM від uCloudlink та вбудовані SIM-картки від Gemalto дають можливість підключатися до GSM-мереж без необхідності вставляти в смартфон реальну SIM-карту.

Насправді це своєрідний обман ОС смартфона, яка все одно вважатиме, що карта вставлена (технологія eSIM працює дещо інакше, але про це нижче).

Тому кількість віртуальних SIM-карток обмежена слотами в смартфоні; якщо їх два, то і більше двох віртуальних SIM-карток підключити не вийде.

На виставці MWC свою продукцію представили одразу кілька розробників віртуальних SIM-карток.

SoftSIM від KnowRoaming

Технологія SoftSIM дозволяє позбавитися реальної SIM-карти, використовуючи особливості прошивки в деяких моделях смартфонів Alcatel і ZTE.

На виставці це було продемонстровано у всіх деталях.

Як відомо, на смартфонах Pop 4, Pop 5, Pop 6, A2 XL, A3 XL від Alcatel та Blade V8 від ZTE за замовчуванням встановлено програму RoamNow!

App. Саме воно і знадобиться для роботи віртуальної SIM-картки. Крім того, в ньому можна вибирати країну, включати передачу мобільних даних і здійснювати різні платежі.

Користувачам достатньо лише зайти у додаток, щоб смартфон вирішив, що SIM-карта вставлена, та дозволив доступ до мобільної мережі.

Роумінг доступний у 61 країні та підтримується всіма операторами GSM. У США до цього списку не входять оператори Verizon і Sprint, але ті, хто підключений до T-Mobile та інших віртуальних операторів стільникового зв'язку, швидко зможуть налаштувати та використовувати цю технологію.

З усіх додатків на виставці він був найпростішим та інтуїтивнішим.

free sim

CloudSIM від uCloudlink та смартфон з додатком GlocalMe

Технологія CloudSIM працює за тим самим принципом, що й розробка KnowRoaming.

ОС смартфона бачить SIM-карту, хоча насправді вона не вставлена в слот.

А програма GlocalMe відповідає за активацію сервісу, настоянки облікового запису, проведення платежів та використання мобільних даних.

Однак технологія uCloudlink підтримується не таким широким колом пристроїв, як у випадку з розробкою KnowRoaming.

У даному випадку йдеться про один єдиний гаджет — 6,4-дюймовий фабель Xiaomi Mi Max, ціна на який становить 200 доларів.

На виставці було анонсовано його бюджетну версію з 5,5-дюймовим екраном і ціною від 180 доларів.

Обидві моделі функціонують як точка доступу. Програма GlocalMe відправляє запит до центрального хмарного сервера, який в режимі реального часу визначає найшвидшу з усіх доступних мобільних мереж.

Потім телефон підключається до оператора з найпотужнішим сигналом, а дзвінки та мобільний інтернет тарифікуються відповідно до умов даного оператора.

Технологія CloudSIM буде корисною для тих, хто часто подорожує різними країнами, оскільки вона не прив'язана до конкретного оператора зв'язку.

Однак на даний момент пристрої Xiaomi не продаються в США і тому не підтримують місцевих операторів.

А смартфони від Alcatel та ZTE phones, навпаки, чудово працюють з усіма американськими GSM-операторами.

Програма Glocal Me орієнтована навіть на китайський ринок. Представник компанії повідомив, що китайські виробники, на зразок Xiaomi, при продажі смартфонів часто включають у комплект пакет із заздалегідь оплаченими гігабайтами мобільного інтернету.

У таких умовах технологія CloudSIM особливо приваблива, оскільки виробникам не доведеться постачати SIM-картки з фіксованими обсягами мобільного інтернету, а покупці позбавляться необхідності перемикатися між SIM-картами, коли на одній з них ці обсяги добігають кінця.

eSIM від Gemalto

eSIM – це не зовсім віртуальна SIM-картка. Її так чи інакше потрібно вставляти в смартфон, але в цьому списку вона виявилася тому, що дозволяє віддалено використовувати різні мобільні мережі.

Як і технологія від uCloudlink, eSIM дозволяє підключатися до будь-якої мережі, не потребуючи додаткових SIM-карток.

Сервіс запускається через програму GigSky, де можна ознайомитися зі списком місцевих операторів та їх тарифів.

Для всіх власників підписки на сервіс Gemalto підключення до будь-якого оператора відбувається миттєво.

Майбутнє без SIM-карток

Чи це означає, що реальні SIM-картки залишаться в минулому? Скоріш за все ні.

Але цілком імовірно, що в майбутньому значну частину ринку займатимуть смартфони без слотів для SIM-карток, які надаватимуть послуги зв'язку через сервери хмар.

Це не тільки звільнить місце у самих пристроях, чому зазвичай радий будь-який виробник, але й дозволить покупцям не обмежувати себе двома операторами зв'язку.

Зрозуміло, дана технологія потребує значних доробок, оскільки поки що все зводиться до «обману» ОС телефону, яка суворо стежитиме за наявністю SIM-картки в слоті.