(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(
Мобильный Интернет на даче

У цій статті ми хочемо Вам представити добірку продуктів на ринку із забезпечення 3G/4G інтернетом приватного сектора – дачі, заміські будинки, котеджі. Природа – природою, але для багатьох опинитися за містом без інтернету може завдати багато труднощів. Сучасні технології безпосередньо пов'язані з онлайн доступом до мережі Інтернет - це телебачення, відеоспостереження. Доступ до пошти та поділитися з друзями яскравими моментами з життя – все це пов'язано з всесвітнім павутинням.

Отже приступимо, які різновиди підсилювачів інтернет-сигналу 3G/4G представлені на ринку України.


Антена із вбудованим модемом 3G/4G (Київстар, Vodafone, Lifecell):

У 2017-2018 роках, коли в Україні розпочинався повсюдний розвиток бездротового інтернету 3G на ринку з'явилися антени із вбудованим модемом. На сьогодні це досить поширене рішення.

Тепер Вам не страшні величезні згасання кабелю від антени. Та й економія на тих же кабелях ВЧ відчутна.

Дуже зручно та технологічно просто. 3G/4G модем безпосередньо підключається до зовнішньої антени і вже за спеціальним USB кабелем сигнал з живленням передається в приміщення. Довжина USB-кабелю може досягати 10 метрів. Але дуже важливим нюансом є використання тільки високоякісної мідної кручений пари 7 категорії. Використовуючи дешеві аналоги, Ви, напевно, зіткнетеся з просіданням живлення та падіння швидкості в рази.

Модем у такому разі краще вибирати з прошивкою HiLink . Модем у разі визначається як мережевий адаптер підключений до мережі, у якій є роутер з NAT, DHCP сервер і Web сервер — це модем. Модем сам підключається, сам роздає адреси та сам NAT-іт. Ви зможете через WEB інтерфейс віддалено керувати модемом. Відмінним вибором буде Huawei E3372h

Web интерфейс HiLink модема

Плюси:

  • Немає втрат сигналу на коаксіальному кабельному ВЧ, який безпосередньо впливає на швидкість інтернету.
  • Гнучкий кабель.
  • Ціна досить низька.
  • Швидкий інтернет, якщо антена належної якості.
  • Зручний доступ до модему.

Мінуси:

  • Обмеження у кабелі довжиною 10 метрів.
  • Нестабільна робота модему при використанні низькоякісних подовжувачів USB
  • При використанні простих дешевих 3G модемів немає можливості дистанційного контролю
  • Немає можливості роздати інтернет на кілька пристроїв у мережі. Для цього потрібно докуповувати роутер.

Антена з вбудованим роутером та модемом (Київстар, Vodafone, Lifecell):

Більш розвинений варіант. Як то кажуть все в одному. Сигнал з антени безпосередньо передається на модем. Модем підключено до роутера. Роутер отримує харчування по кручений парі на відстань до 100 метрів. Це дає можливість розмістити антену, наприклад, на водонапірній вежі і не боятися за втрати сигналу.

Плюси:

  • Кабель від антени може бути довжиною до 100 метрів. Живлення та сигнал подаються по одному комп'ютерному кабелю. Використовується технологія PoE.
  • Використання крученої пари (тільки мідь)

Мінуси:

  • Вимагають мінімальні комп'ютерні знання з налаштування роутера.
  • Не зручно працювати з SIM карткою, хоча в більшості випадків у цьому немає потреби.

Класична схема 'Антена - ВЧ кабель - 4G роутер'

Антена, підключена до мобільного роутера по коаксіальному кабелю ВЧ. Найпоширенішими на ринку України зараз є роутери із вбудованим модемом від компаній Huawei та ZTE.
У зв'язку з доступністю комплектуючих і великого вибору антен - це найпопулярніший варіант, коли роутер і модем знаходяться всередині приміщення, а антена винесена на вулицю. За наявності хорошого рівня сигналу, що приймається на вулиці, це один з найкомпромісніших варіантів.

Плюси:

  • максимальна надійність. На вулиці використовується лише пасивна антена, яка має захист за несприятливих погодних умов.
  • Простота монтажу та налаштування.
  • Швидкий інтернет при коректному встановленні.

Мінуси:

  • Обмежена довжина кабелю. При використанні типу RG8 – рекомендована довжина до 20 метрів, якщо кабель RG58 – до 10 метрів. Якщо кабель тонший, втрати швидкості будуть більш відчутні. З кожним додатковим метром швидкість падатиме.
  • Незручність монтажу. У готових кабельних зборках роз'єм використовується N-типу та його діаметр становить 20 мм, що ускладнює прокладання кабелю всередину приміщення.
  • Використання товстого кабелю. RG-8 має діаметр 11 мм і такий кабель у плінтус не сховаєш. Невеликий радіус вигину.

Антена із вбудованим 3G/4G роутером заводського виконання - CPE

Просунуте професійне рішення. Як правило, це антена з роутером модемом в одному вологозахищеному корпусі.

Плюси:

  • Довжина кабелю до 80 метрів! Сигнал та живлення подаються по одному кабелю за технологією POE.
  • Гнучкий кабель.
  • Максимальна швидкість Інтернету. Підтримує технологію MIMO. Вище швидкість не дасть жодного іншого комплекту.
  • Антена підтримує всі частоти від 700 до 2700 МГц і всі стандарти 3G і 4G.
  • Стабільність роботи за будь-яких температур від -30 до +50 градусів.

Мінуси:

  • Незручно міняти карту.
  • Ціна

Активний підсилювач 4G сигналу (репітер)

Репітери або активні антенні підсилювачі 4G це універсальне рішення. Адже це не лише підсилювач мобільного Інтернету, це ще й підсилювач голосового зв'язку. Наприклад, репітер 1800 МГц посилює сигнал GSM1800 та 4G LTE1800 одночасно.


А тепер розглянемо основну помилку при встановленні зовнішньої 4G/3G антени

'Чим більший коефіцієнт посилення антени, тим краще'

Здавалося б, але тут не зрозумілого. Але це зовсім правда. Що коефіцієнт посилення, то вже діаграма спрямованості антени і тим складніше точно спрямувати антену на базову станцію оператора.

Правильно направити антену з високим коефіцієнтом посилення під час встановлення це не легке завдання. За статистикою 7 із 10 покупців, які самостійно встановили таку антену, обирають правильний напрямок. Адже достатньо відхилити напрямок антени на 2-3 градуси і посилення буде не 27 дБ, а ті ж 3-5 дБ. І не забуваємо, що швидкість інтернету не від рівня сигналу залежить, а від його відношення сигнал/шум.


Як правильно встановлювати антену

Тепер обговоримо одне з найголовніших питань – як правильно встановлювати антену.

Основний сенс - чим вище ми піднімемо антену, тим вищою буде швидкість інтернету і справа навіть не в рівні сигналу, а в його якості, що за науковим називається ставлення сигналу до шуму ( Ec/Io ). Чим менше сигнал зустрічає перешкод від вежі оператора стільникового зв'язку до нашої приймальної антени у вигляді сусідніх будівель і лісу, тим якісніший сигнал буде і, відповідно, швидкість вища.

Для 4G: SINR (Signal to Interference + Noise Ratio) або CINR (Carrier to Interference + Noise Ratio);

Для 3G ECIO (Ec/Io) або Ec/No – відношення (корисного) сигналу до шуму. Іншими словами - співвідношення сигнал-шум. Значення SINR вимірюється в дБм (dBm). Величина 0 dBm означає, що сигнал і шум рівні, позитивне число - що сигнал сильніший за шум, негативне - що слабше. На значення SINR варто звернути увагу при налаштуванні антени 3G/4G. Як ви розумієте, чим вище це значення, тим більшу швидкість можна досягти від 3G/4G антени.

Можна встановити антену з вікна з КУ 27дБ та отримати швидкість 5 Мбіт/сек, і встановити антену з КУ 8 дБ на дах із щоглою – у результаті отримати 20 Мбіт.


Підсумуємо

Вибір завжди за Вами. Пробуйте, еспериментуйте - домагайтеся поставленої мети.