(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Що таке MIMO? MIMO модем та антена 4g lte

Ви напевно помітили, що нові бездротові широкосмугові USB модеми з якоїсь причини на заводі встановлюють два порти для підключення зовнішньої антени . Який із цих конекторів ми будемо використовувати? Для яких цілей їх два?

Мобільна трансляція цифрового потоку LTE даних відноситься до нових розробок у сфері 4G технологій. Проаналізувавши 3G мережу, бачимо, що швидкість передачі у 11 разів менше, ніж 4G мереж. Але дуже часто швидкість як отримання від базової станції, так і трансляції на неї даних LTE поганої якості. Пов'язано це із нестачею потужності або низького рівня сигналу, який отримує модем 4G LTE від стільникової вежі. Для суттєвого покращення якості сигналу застосовують спеціальні антени 4G MIMO . MIMO 4G LTE

Уявіть, що інформація – це люди, а USB модем та базова станція стільникового оператора – два міста між якими прокладено один шлях, а антена – це вокзал. Перевозити людей будемо на поїзді, який може перевезти не більше ста людей за один раз. Пропускна спроможність між такими містами буде обмежена сто чоловік за один раз.

Як збільшити пропускну спроможність між містами?

Щоб одночасно 200 людей змогли прибути в інше місто, між містами будують другий шлях і запускають другий поїзд одночасно з першим, тим самим збільшуючи потік людей рівно вдвічі. Так само працює і MIMO технологія, по суті ми просто подвоює кількість потоків. Кількість потоків визначає стандарт MIMO, два потоки - MIMO 2x2, чотири потоки - MIMO 4x4 і т.д. Для передачі даних через інтернет сьогодні, як правило, використовується стандарт MIMO 2x2. Щоб приймати подвійний потік одночасно потрібно дві звичайні антени або для економії коштів одна MIMO антена, якби це був один вокзал з двома платформами. Тобто, MIMO антена - це дві антени всередині однієї .

Саме тому на сучасних 4G LTE модемах ми можемо спостерігати два роз'єми для підключення такої MIMO антени.

MIMO антена

У стандарті 4G (LTE) можливе застосування MIMO із конфігурацією до 8x8.

Ще одним привабливим моментом від застосування MIMO є якісне та стійке з'єднання, що спостерігається навіть на межі дії стільника . Це означає, що навіть на суттєвій відстані від станції, а також при розміщенні в приміщенні з товстими стінами буде помічено лише невелике зниження швидкісних характеристик.

Невпинно шукають шляхи розробки нових конфігурацій MIMO антен, наприклад, до 64x64. У недалекому майбутньому це дасть змогу ще більше покращити ефективність спектральних показників, збільшити ємність мереж та величину швидкості транслювання інформації.