(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(
Мобильный Интернет на даче

Напевно, кожен може з упевненістю сказати – що можливо краще виїхати на дачу. Неважливо коли це відбувається – влітку чи взимку, навесні чи восени. На дачі, у місці, де ти усамітнюєшся від міської метушні, від гулу машин від безлічі висоток, ти можеш відпочити не лише фізично, а й духовно. Все звучить красиво і ця благодать, у наш час, перестає бути такою прекрасною через другий день. Запитайте чому? Відповідь проста – у наш час досить складно уявити сучасну людину без доступу до всесвітнього павутиння.

Ми звикли до того, що почавши смажити шашлик або святкуючи якусь подію ми хочемо поділитися радістю не лише з рідними та близькими, а й з товаришами та друзями. Ми починаємо викладати спільні фото в різні соцмережі, обмінюватися фотографіями та відео за допомогою різних мессенджерів. Це вже не кажучи про селфі, яке має бути присутнє на тлі будь-яких пам'яток, яких не побачиш у кам'яних джунглях. І ось трапилося так, що на другий день Ви починаєте ділитися вже підготовленими фотографіями та відео зі смішним спуском з гірки або селфі з коровою))), а інтернету немає. Ви бігаєте зі своїм смартфоном по дому, потім вийшли надвір у пошуках саме його. Ні. Добре, якщо Ви приїдете завтра назад до міста і викладете всю інформацію в інтернет, але це вже не те. Поділитися хочеться, прямо зараз.

А що робити, якщо пощастило та виїхали на ПМП за місто? Якщо робота дозволяє перебувати у мальовничому місці, але чи потрібен інтернет? Що робити? Куди дзвонити? Кого просити? Насамперед Ви починаєте шукати проводового провайдера. І це правильне рішення – краще, ніж провід, поки не придумали нічого. Оббігавши все, обдзвонивши з десяток інтернет-провайдерів, Ви розумієте, що їх тут немає. Можливо поки що, але їх немає.

І все ж вихід є. Як мінімум, варіантів навіть кілька.

Перший , але не завжди правильний варіант – установка супутникового інтернету. Якщо Ви нічого не чули про супутниковий інтернет, то можете бути впевнені в тому, що саме він надасть доступ до всесвітньої мережі практично в будь-якій точці земної кулі. Прочитавши це, можна одразу набирати номер представників та встановлювати обладнання. Але коли дізнаєтеся з приводу вартості обладнання, установки – ЖАХ. Дорого не те слово. І це ми ще не підійшли до найцікавішого – тарифного плану. Тарифні плани цього виду інтернет стартують від 360 гривень. І це лише за швидкість до 3 Мбіт/с на прийом та до 2 Мбіт/с на передачу. Пам'ятайте, трафік лімітовано – 10 Гб. Далі все на швидкості до 128 кбіт/с. З таким дорогим інтернетом сильно не користуєшся. А якщо у Вас відеоспостереження та Ви хочете переглядати камери в онлайні? Вихідної швидкості не вистачить, та й трафіку обмаль на сьогоднішній день. Можна зробити висновок - немає варіантів - Ваш варіант. Але варіанти завжди є, принаймні, здебільшого.

Другий варіант , найбільш поширений - встановити зовнішню антену для 3G/4G мережі. А антена Вам знадобиться, враховуючи те, що смартфон просто так сигнал того самого 3G/4G не ловить. Тут є кілька варіантів, як досягти поставленої мети.

Антенна для интернета 4G

Варіант перший, простий, але не завжди правильний, - викликати «ГРАМОТНИХ» фахівців, які займаються встановленням тих самих антен, і вони Вам порадять, встановлять, налаштують це все обладнання. Але є одне але. Фахівців, на даний момент, розлучилося дуже багато. І вони далеко не всі «ГРАМОТНІ». Враховуючи те, що інтернету у Вас немає або він є, але поганий, якщо фахівець запропонує певне обладнання, Ви вже будете задоволені приростом швидкості. Але чи максимальна вона за такі гроші? Якщо фахівці з нашої компанії – будьте впевнені, що обладнання було підібрано максимально можливе під заздалегідь обумовлений бюджет.

Але є й другий варіант – розібратися у всьому самому та спробувати встановити обране обладнання. Самого обладнання на ринку зараз також дуже багато, різного. Враховуючи те, що потрібно розібратися в типах антен, їх поляризації, типах проводів і роз'ємів, що використовуються ... тим більше що краєм вуха чули, в школі або інституті про таке поняття як згасання. Знаємо ж що чим більше воно, тим гірший сигнал і, відповідно, гірший інтернет. У цій статті ми спробуємо розповісти про те, як правильно підібрати обладнання самому, на що звернути увагу для того, щоб як мінімум згасання було мінімальне, а інтернет максимальним.

Запитайте Ви, скільки потрібно витратити на так зване обладнання для того, щоб у мене з'явився довгоочікуваний інтернет і яку швидкість зможу отримати у випадку якщо витратити певну суму грошей з сімейного бюджету. Може краще шашликами зайнятися, аніж цими залізячками? Не буде такої ситуації що доведеться перезавантажувати постійно це обладнання для того, щоб воно працювало? Чи не доведеться нервувати в черговий раз в момент гри в танчики онлайн або коли захотів подивитися як грає Динамо Київ і, в момент, коли він, можливо, забиває м'яч, а це буває досить рідко на момент написання статті, інтернет зависає? Відповіді на ці запитання є. По перше. Вартість обладнання коливається від 800 грн. до 7000 грн. По-друге, з приводу перезавантажень того ж обладнання – якщо воно вибрано правильно, перезавантажувати нічого не доведеться.

Щодо швидкості завантаження – потрібно розуміти те, що Ви користуватиметеся радіоканалом. Швидкість, що виділяється на базову станцію, не безмежна. Вона є стабільною і не завжди однаковою на кожній станції оператора. Швидкість ділиться між користувачами. Через це, у місцях густонаселених – швидкість, у годину пік, може бути меншою ніж у нічний час, коли інтернетом мало хто користується. Це відбувається не весь час, не завжди і не в кожному населеному пункті, але морально потрібно бути готовим, що в певний момент швидкість може бути нижчою, ніж спочатку або за мінімального завантаження. Якщо хочете щоб все було стабільно вихід тільки один - дротовий інтернет. Про це ми говорили раніше.

Отже, Ви визначилися з вибором, або вибір Вас сам визначив, у разі неможливості підключення дротового інтернету. Запитайте, з чого почати.

Почати потрібно з вибору оператора. Є кілька варіантів.

По-перше, Ви можете продзвонити служби підтримки тих операторів, якими користуєтеся самі і уточнити можливості підключення інтернету в заданому населеному пункті. Але пам'ятайте, оператори, щоб продати Вам послугу, не завжди будуть давати достовірну інформацію. А враховуючи те, що, в основному, Ви спілкуєтеся не з технічним фахівцем, інформація буде досить не точна.

По-друге, Ви можете скористатися кількома сервісами в інтернеті з картами покриття, які знаходяться у вільному доступі. Вибравши мережу 3G/4G, знаходите свій населений пункт і візуально, визначаєтеся з оператором самостійно. Якщо Ви потрапляєте в карту покриття одного оператора більше, ніж іншого – це означає, що потрібно вибирати його. Варіантів стабільної роботи буде більше.

Карта покрытия

По-третє, можна скористатися послугами «ГРАМОТНИХ» компаній, наприклад нашої, та викликати технічних фахівців для тестування. Саме вони, приїхавши з усім обладнанням, протестують радіопокриття, порадять оптимальний вибір як обладнання, так оператора та тарифного плану загалом. Варіант, мабуть, найправильніший, але такі компанії за тестування беруть певну плату. І це правильно, люди займаються даним питанням професійно і готові протягом однієї години порадити Вам що і як придбати. Ви, вибираючи самі, можете придбати не те, витративши на пошуки та вивчення чимало часу. Але кожен робить так, як йому буде завгодно. Хтось розбереться в цьому питанні і допомагатиме сусідам, а хтось заплатить певну суму грошей і не витрачатиме час і нерви на підбір та встановлення. Вибирати лише Вам.

Не маловажним залишається питання вибору тарифного плану. Головне пам'ятати – повного безліміту не в одного оператора НІ. Усі хто пише безліміт – це лише маркетинговий хід. У будь-якому випадку оператор якимось чином обмежує нас. Це може бути трафік чи швидкість після певного обсягу трафіку. Вивчіть це питання, перед тим як купувати повний безліміт, для того щоб у найвідповідальніший момент не вийшло так, що трафік закінчився і Ви не змогли доглянути цей матч. Або ще гірше – додивившись матч, Вам приходить платіжка за інтернет, яку Ви не хотіли б бачити, а доведеться. І не лише бачити, а й платити.

Наступний етап – пошук базової станції

Базовая Станция 3G 4G

Зателефонувати оператору і запитати, де у них базова станція не вийде. Ніхто такої інформації не дасть. А станцію треба знайти.

На сигнал впливає все. Рельєф місцевості, лінії електропередач, ліс та ін. Навіть якщо Ви знайдете базову станцію та параметри у Вас будуть відмінні – не факт, що інтернет буде той, який Ви хотіли б. Ця станція може бути перевантаженою. Тож до пошуків потрібної станції треба підходити відповідально.

Юстування антени на базову станцію оператора є важливим моментом, але потрібно правильно підібрати зовнішню антену. Може статися так, що Ви, підібравши антену за 3000 грн., отримуєте те саме, що й сусід, який придбав антений комплект за 850 грн. У такому випадку Ви можете почати з мінімуму, перевірити, що можна витягнути у такому варіанті виконання, а потім придбати максимум, якщо він потрібний Вам. Саме таку операцію Ви можете зробити, якщо будете купувати у перевірених та «ГРАМОТНИХ» магазинах. Так, Ви можете заощадити, якщо придбаєте обладнання на сайті оголошень, але де гарантія повернення? Ні. Немає жодної. Купуючи, наприклад, у магазинах Ватага Телеком або GSM Sota , Ви можете бути впевнені в тому, що якщо обладнання не підійшло – Ви завжди можете його обміняти або повернути протягом 14 днів, якщо звичайно зберігся зовнішній вигляд. Так що вибір за Вами, обравши складний шлях вивчення даного питання, а потім і покупки всього потрібного. Продовжимо.

Вибравши оператора, тарифний план і визначившись із місцем встановлення антени, потрібно вибрати антену і все, що ще знадобиться для підключення інтернету (кабель, роз'єми, перехідники…). Останнім часом дуже багато оголошень є про саморобні антени. Є багато форумів, де розповідають, як зробити певну антену самому. Відповідь одна – якщо у Вас є час ще й на те, щоб відчитати форуми, знайти комплектуючі та зібрати ту чи іншу антену – Ви щаслива людина. У Вас часу справді багато. Так, антена зроблена своїми руками завжди приємніша в установці, морально, і Ви може і досягнете зі 100% рівня сигналу – 90%. Але витративши скільки часу? Мені здається, купивши антену MIMO, заводську, навіть якщо Ви отримаєте 80% зі 100% - це буде теж відмінний варіант із меншою тратою часу як мінімум. Але знову ж таки, вибір за Вами.

До вибору антени слід підійти дуже відповідально. На даний момент в Україні при виборі стандарту антен помилитися поки що складно. Головне, по-перше, розуміти за яким стандартом Ви отримуватимете інтернет – CDMA або мережами GSM. У мережі CDMA у нас працює один оператор – Інтертелеком. У мережі GSM декілька – Київстар, Vodafone, LifeCell. CDMA використовує технологію CDMA 800, оператори GSM – GSM 1800 або 3G 2100 (3G/4G). Ми не говоримо про те, що у GSM операторів є ще й стандарт GSM 900. На момент написання статті, на даному стандарті працював лише голос та повільний інтернет. Надалі, на даному стандарті планується розгортання мережі LTE.

Якщо антена CDMA стандарту – тоді потрібно лише визначитися з коефіцієнтом посилення та типом антени. Якщо ж антена 3G/4G – потрібно визначитися із частотою та стандартом (1800 або 2100). Ви можете знову зателефонувати оператору кол центру і уточнити, але пам'ятайте - Ви спілкуєтеся не з технічним фахівцем. У такому разі достовірної та правильної інформації Вам можуть і не надати.

Форм фактор антен

Антени зараз є різні – антени панельного типу, антени спрямовані, типу яги, сітчасті антени, антени супутникового типу (офсетні антени). Якщо подивитися і розібратися в їх характеристиках, то можна помітити, що розмір антен і їх тип не дуже впливає на основний показник - коефіцієнт посилення. Головне діаграма спрямованості.

Антенны 4G 3G

Антена типу яги , спрямована, є вузькоспрямованою антеною, тому саме її потрібно намагатися направити безпосередньо на базову станцію оператора. Але вона, своєю чергою, має одне із найбільш високих коефіцієнтів посилення проти іншими антенами.

Панельні антени можуть бути трохи слабшими за коефіцієнтом посилення, хоча не дуже, але вони хороші тим, що мають широкий діапазон як у частотах так і в спрямованості, що тягне за собою легкість у встановленні. Встановивши цю антену, Ви з легкістю зможете перемикатися між стандартами 3G та 4G.

Антени офсетні (супутникові) мають вражаючий коефіцієнт посилення, до 32 Дб, вимагають точного юстування і, найголовніше, саме на нього можна встановити готовий пристрій типу AP9-mPCI MIMO 4G. Даний пристрій має вже вбудований модем з роутером та антеною, з коефіцієнтом посилення до 24 дБ. Встановивши такий комплект, Ви прокладаєте тільки комп'ютерний кабель для зовнішніх робіт від цього пристрою вже до комп'ютера або роутера. Ця карта встановлюється в цей пристрій біля супутникової тарілки. Пристрій працює досить коректно з практики. У разі зникнення інтернету може перезавантажуватися, що в свою чергу, надає кінцевому користувачеві безперебійний доступ у всесвітню мережу.

Розрахунок антени

Викладемо кілька цифр, крім опису самих антен, у таблиці нижче.

У цій таблиці:
RSRP – рівень (потужність) сигналу від базової станції. Чим ближче значення цього параметра до нуля, тим сильніший сигнал. RSRQ – характеристика якості прийнятих пілотних сигналів. Чим цей параметр менший за абсолютною величиною, тим краще сигнал. SINR – співвідношення сигнал-шум. Якщо значення цього параметра 0 dB - рівень сигналу дорівнює рівню шуму, якщо позитивне - сигнал вище за шум; при негативному значенні сигнал нижче шуму.

Оцінка сигналу

RSRP (дБі)

RSRQ (дБ)

SINR (дБ)

Відмінний

>= -80

>= -10

>= 20

Гарний

від -80 до -90

від -10 до -15

від 13 до 20

Середній

від -90 до -100

від -15 до -20

від 0 до 13

Поганий

<= -100

<= -20

<= 0

Для розрахунку і вибору антени з тим чи іншим коефіцієнтом посилення потрібно знати і пам'ятати про те, що найважливішим параметром з усіх перерахованих вище є RSRP.

Припустимо, ми визначили цей параметр за допомогою мобільного телефону, а ми вже описували раніше як виміряти рівень вхідного сигналу за допомогою смартфона. Цей параметр у нас дорівнює -95 дБ.

Будемо використовувати антену Yagi GSM-1800 з коефіцієнтом посиленням 18 дБ. Кабель зниження, який використовується в стандартному виконанні (RG-6) довжиною 5 м, дасть згасання приблизно в 1,5 дБ. Стільки ж дадуть роз'єми F.

РАЗОМ ми маємо згасання на кабелі з роз'ємами 3 дБ. Розраховуємо:
- 95 - 18 + 3 = - 110 дБ.

З рівняння вище і провівши ще один розрахунок ми можемо розрахувати, що отримаємо при використанні антени типу Yagi GSM-1800 з коефіцієнтом 18 дБ. -100 + 18 = - 92 дБ. Якщо враховувати можливість поганої погоди, що у свою чергу погіршить рівень сигналу, то ми не потрапляємо в другу колонку (Хороший) з таблиці. А нам потрібно потрапити хоча б до неї, в такому разі, зможемо досягти до 80% швидкості від можливостей обраної базової станції. Якщо максимальна швидкість на базовій станції можлива 40 Мбіт/с, то Ви можете мати інтернет зі швидкістю до 32 Мбіт/с. Але щоб домогтися значень іншого рядка (Гарний), в даному випадку, нам необхідно зменшити згасання. Це можна зробити, збільшивши коефіцієнт посилення антени, змінивши антену, наприклад, на Параболічну антену 2G/3G/4G PGA9/1700-2700 24 MIMO . У цій антені заявлений коефіцієнт посилення до 24 дБ. Саме з нею ми зможемо вийти на задовільний рівень вхідного сигналу.

Так само ми можемо залишити і Yagi GSM-1800 з коефіцієнтом 18 дБ, але в такому випадку потрібно поміняти кабельну збірку, а саме кабель RG-6 поміняти на кабель типу RG-8, у якого на цих частотах загасання на порядок нижче. При використанні кабелю типу RG-8 Ви використовуватимете й відповідні роз'єми, які паяються і мають також на порядок менше загасання порівняно із звичайними телевізійними F-роз'ємами.

Загалом вибір кабелю для таких систем є дуже відповідальним питанням, так само як і для систем посилення мобільного зв'язку. Раніше ми вже порівнювали різні види кабелів для їх використання на різних частотах. На високих частотах, а 1800 МГц вважається вже великою частотою, рекомендується використовувати мінімально допустимий кабель типу RG-8.

Чи взагалі можна обійтися без цього кабелю? І ми відповімо – можна, якщо придбати антену-бокс OB-M2х15 із 3G-4G PoE роутером та USB модемом. Саме в такому виконанні, при вбудованій антені, Ви обійдетесь без кабелю ВЧ, а підключення до антени відбуватиметься за допомогою невеликих перехідників. Дуже зручно, якщо коефіцієнт посилення, до 15 дБ, та антена панельного типу, Вас влаштовує.

При виборі антени Ви можете зіткнутися з поняттям MIMO антени (Multiple Input Multiple Output - множинний вхід множинний вихід). Простими словами придбавши антену типу MIMO Ви матимете дві антени в одній з різними поляризаціями.

mimo антенна

Якщо Ваше обладнання (роутер 3G/4G або відповідний модем) підтримує цю технологію – дешевшати не варто. Вибір має зупинитися саме на такого типу антени. У практиці, при рівні сигналу -95 дБ та використанні антени типу Yagi, швидкість була незадовільною і сигнал зовсім губився. При тому рівні сигналу, але з антеною панельного типу MIMO інтернет був стабільний і в рази вище за швидкістю. Висновок очевидний. А ось вибір за Вами.

Визначившись з усім викладеним, потрібно зрозуміти який роутер нам вибрати. Звичайно можна користуватися просто модемом, але модем вставляється в USB порт комп'ютера і доступ в інтернет матимете тільки Ви. А як же співмешканці, родичі, Youtube на телевізорі зрештою? У такому випадку необхідно встановлювати роутер.

Більшість виробників маршрутизаторів мають підтримку модемів 3G/4G. Але головне – стабільність роботи. Відмінним варіантом з альтернативною прошивкою буде роутер Nexx WT3020 3G/4G. Він має 2 вбудовані LAN порти, для підключення дротових пристроїв, USB вихід для підключення модему і, найважливіше, WiFi. Варто відзначити, що радіус WiFi, як для маршрутизатора таких розмірів (64.5 x 45 x 21,8 мм) дуже вражає і легко покриє будинок середньої квадратури (до 120 квадратів). Все залежатиме від того, з чого зроблено сам будинок.

Також Ви можете вибрати один з роутерів, які мають вже вбудовані модеми 3G/4G. Це може бути Huawei або ZTE. Їхньою особливістю є те, що вони мають вже вбудований модем на борту, SIM карту обраного оператора потрібно буде вставляти безпосередньо в маршрутизатор. Також вони мають від двох до 4-х портів LAN, що надасть можливість підключення стаціонарних пристроїв. Про WiFi можна і не згадувати. Він, ясна річ, є на борту (802.11b/g/n 2.4 Ghz – 300 Mbps). Дані типи роутерів мають виходи SMA під антени технології MIMO. І це не мало важливо. У деяких різновидах моделей Huawei, Ви матимете можливість підключення звичайного телефону та користування ще й голосовим зв'язком. Тільки пам'ятайте, у разі одночасного серфінгу та користування зв'язком – інтернет працюватиме на стандарті 3G. Так само, обравши даний тип роутерів, Ви можете, надалі, якщо в селище прийшла цивілізація, а з нею і дротовий інтернет, підключити дротовий інтернет як основний, а бездротовий як резервний. Відповідний порт WAN є, а прошивка дозволяє (Huawei B593).

Цікавим рішенням є PoE роутер 4G AP-P221WP-U . Цей маршрутизатор, який живиться за технологією PoE, можна встановити у спеціальному гермобоксі, у безпосередній близькості до антени, що у свою чергу забезпечить не використання кабелів ВЧ та відсутність загасання, відповідно. Даний роутер підтримує всі існуючі модеми 3G/4G і вміє перезавантажуватись у разі зникнення інтернету. Встановивши цей роутер з модемом у гермобокс на вулиці, в будинок потрібно буде протягнути лише комп'ютерний кабель для зовнішніх робіт.
Одним з цікавих рішень на ринку є роутер з 4G mPCI модемом Huawei ME909s-120 та антеною або AP23-mPCI MIMO 4G антена із вбудованим роутером та модемом, вбудовані в один корпус. Дані пристрої можна використовувати самостійно, вставивши SIM картку безпосередньо в антену/роутер, а його відповідно повісивши на кронштейн або трубостійку. Також можна використовувати в тандемі з супутниковою тарілкою. У такому разі коефіцієнт посилення може зрости до 32 дБ, залежно від вибраного діаметра тарілки. Роутер дуже простий у налаштуванні, має можливість перезавантаження в момент зникнення інтернету і, найголовніше, працює за технологією MIMO та вимагає прокладання лише одного комп'ютерного дроту. Універсальні пристрої.

Найпростіший вибір - Huawei E8372h WiFi . Саме цей модем має вбудований модуль WiFi, що дасть можливість користуватися бездротовим інтернетом не тільки Вам, а й Вашим близьким. Даний модем працює за технологією MIMO, але можливості підключення дротових пристроїв немає. Звертайте на це увагу.
І, напевно, одне з найважливіших питань, які потрібно розглянути, – спосіб монтажу.

Головне пам'ятати про те, що чим вище Ви повісите пристрій, будь то антена або антени з роутером, тим краще у Вас буде рівень сигналу. Тут же потрібно пам'ятати і про те, що якщо Ви використовуєте кабель ВЧ (RG-6, RG-58 або RG-8 ), то довжина його повинна бути мінімальною. Чим менше кабелю – тим менше згасання і тим краще інтернет. Це означає, що якщо кабель заведений на 2-й поверх будинку, то не потрібно його тягнути на перший поверх. Поставте роутер на другому поверсі, а на перший, за потреби, протягніть комп'ютерний провід. При підборі кабелю ми радимо зупинити свій вибір на кабелі типу RG-8 з найменшим загасанням порівняно з іншими описаними. Так само варто пам'ятати і те, що якщо Ви встановлюєте антену високо, то при поривах вітру може розхитувати антену. Це стосується антен сітчастого типу, антен типу Yagi, офсетних антен. Намагайтеся встановлювати антену в місці, де, надалі, Ви зможете її переорієнтувати на 360 градусів, у разі зміни радіообстановки.

Пам'ятайте. Піднімаючи антену дуже високо Ви наражаєте себе на небезпеку у вигляді блискавки. Антена любить висоту, але її любить і блискавка. Якщо антену потрібно все ж таки підняти дуже високо - в момент грози вимикайте активне обладнання. Якщо ж є можливість встановлення повноцінного блискавковідводу – це правильне, але не найдешевше рішення. Будьте обережні.


Підсумовуючи можна сказати – практично у будь-якому куточку нашої країни можна підключити інтернет. Якщо немає провідного – підключаємо бездротовий. Супутниковий або 3G/4G. Супутниковий дорого, але є можливість підключення практично у будь-якій точці.

3G/4G – потрібно підібрати «ГРАМНО» обладнання та тарифний план. Правильно встановити, налаштувати та користуватися довгоочікуваним інтернетом.

Також Ви можете скористатися послугами наших технічних фахівців, які завжди зможуть допомогти Вам як порадою, так і монтажем та налаштуванням обладнання.
Будьте на зв'язку.