(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Президент відвів лише 23 дні на те, щоб учасники ринку "вжили заходів" і розібралися, як дати повсюдний 4G-інтернет. Чи виконують указ?

До першого серпня Кабмін мав виконати перший пункт гучного указу президента Володимира Зеленського про повсюдне забезпечення громадян швидкісним мобільним інтернетом 3G/4G. Він підписав його зовсім недавно – 8 липня.

Отже, завдання для виконавців за першим пунктом указу виглядає досить обтічно:

"До першого серпня вжити заходів щодо звільнення під 3G/4G частоти в 790-862 МГц". Якщо на цих шпальтах запустити зв'язок нового покоління, то теоретично вдасться покрити швидкісним мобільним інтернетом усю територію України. Тобто, довести його до нинішнього рівня 2G.

Перший пункт указу так чи інакше стосується CDMA-оператора Інтертелеком (обслуговує понад 1 млн сім-карт ) та монопольного провайдера ефірного цифрового телебачення Зеонбуд (Т2). За даними BigDataUA, ним користуються 4,7 млн . домогосподарств .

Саме їхні передавачі працюють у вказаних діапазонах.
Зважаючи на формулювання указу, навряд чи цим компаніям довелося б до першого серпня звільнити ефір. Адже вони обслуговують мільйони абонентів. Проте заходи повинні бути вжиті. Які?

Тепер за пунктами, про те, що сталося за 23 дні з моменту підписання указу.

1. Інтертелеком

Замість зменшення кількості частот у своєму робочому діапазоні оператор навпаки подав заявку на додатковий спектр. За законом він має це право. Як розповів заступник директора Інтертелекому Олексій Хахлюк, ця дія узгоджена з регулятором. За його словами, спочатку компанія має докупити додаткові частоти за кілька десятків мільйонів гривень, а потім віддати частину з них державі. Виглядає трохи дивно. Але нібито це єдиний робітничий сценарій, взятий за основу.

Після чого, за інформацією оператора з Одеси, відіграватиметься такий план дій: Інтертелеком залишиться 5 МГц під CDMA, 5МГц піде під 4G, а надлишки відійдуть державі - 6,25 МГц.

НКРЗІ має видати CDMA-оператору нові ліцензії. У тому числі й на 4G.

Тут є одна проблема. Схема одеського оператора спрацює лише в тому випадку, якщо між собою домовляться Київстар, Vodafone Ukraine та lifecell. Лідери ринку використовують сусідній діапазон 900 МГц під голосовий зв'язок та 2G інтернет. І щоб їм запустити в цій ділянці ефіру 4G, потрібно кудись подіти голосовий зв'язок, який все ще потрібний мільйонам українців. Варіант під голос є - це звані частоти E-GSM. Якщо Інтертелеком та lifecell (у якого також є CDMA-ліцензія), здадуть частину ефіру державі, то з'явиться можливість використовувати цей спектр під E-GSM.

Таким чином, Інтертелеком та мобільники взаємопов'язані. І кожен із них окремо не зможе отримати 4G-ліцензію. Тільки все водночас.

2. Що відбувається у мобільних операторів великої трійки?

Як розповідає директор з розвитку бізнесу Huawei Україна Олександр Сербін, одним із основних варіантів вирішення ситуації у 900-му діапазоні розглядається такий розділ частот між операторами:

3 МГц отримає lifecell

5 МГц - Vodafone

7 МГц - Київстар

Плюс до того ж оператори отримають приблизно по 3 МГц кожен .

Таким чином, lifecell отримає трохи більше 6 МГц , Vodafone – трохи більше 8 МГц , а Київстар – трохи більше 10 МГц . У результаті кожен з операторів матиме мінімальних 5 МГц для впровадження LTE, а все інше направить на обслуговування GSM.

"Цей варіант, як мені відомо, просуває регулятор", - розповідає Сербін.

Співрозмовник у Vodаfone вважає, що таке рішення може стати компромісним для всіх операторів.

Як зазначив менеджер із регуляторної стратегії компанії Ігнат Сергута, жовтий оператор на такий план погодився, але "він уже не влаштовує автора пропозиції - Vodafone".

“Це розділ на користь lifecell. Регулятор підозріло намагається дати їм більше, ніж потрібно”, - наголосив ще один співрозмовник редакції на телеком-ринку.

Як розповів співрозмовник у Національній комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), Інтертелеком заявки на здачу частот ще не подавав. Переговори продовжуються.

“У нас йдуть тяжкі переговори з чотирма операторами. І поки що це не закінчиться – без коментарів”, - обмежився двома фразами голова НКРЗІ Олександр Животовський.

3. Зеонбуд

Як вдалося дізнатися, по ньому працює ціла міжвідомча група на чолі з керівником Держспецзв'язку Леонідом Євдоченком. Глава ІнАУ та майбутній депутат Слуги Народу Олександр Федієнко вже написав у себе на Facebook, що один із обговорюваних варіантів відходу Зеонбуда зі смуг, необхідних під мобільний інтернет - переведення передавачів компанії в сторонні діапазони з компенсацією.

Про цей варіант розповідає і член Національної ради з питань ТБ і радіомовлення Олег Черниш. За його словами, Нацрада вже направила до Укрчастотнагляду запит на прорахунок альтернативних частот під цифрове ефірне телебачення. А той, своєю чергою, вже передав розрахунки Зеонбуду.

Наразі м'яч на боці провайдера. Він повинен порахувати, скільки йому коштуватиме такий переїзд. Одна з попередніх цифр, яку чув один із співрозмовників редакції, – 400 млн грн. Це нагадує схему з ММДС Україна, компанією Ріната Ахметова, яка торік отримала компенсацію від мобільних операторів за частоти під 4G в діапазоні 2,5-2,7 ГГц у розмірі 500 млн грн.

Втім, Олег Черниш каже, що є ще один варіант - утиснути слоти телеканалів, які є в цифрових мережах Зеонбуду. У кожній із чотирьох його цифрових мереж зараз міститься по 8 телеканалів. Але технічно, як каже Черниш, вони здатні вмістити до 13-14 мовників. Можливість розширення сітки мовників Зеонбуд зберігав для того, щоб запустити платний пакет телебачення. Але поки що такого шансу не випала.

Переговори і з цього питання також тривають. Але точних термінів і тут ніхто не може назвати.

Що зрештою?

Указ Зеленського поки що не здійснив дива. 4G інтернету по всій країні поки що не було, так і немає. Але сторони переговорів виявилися як ніколи близькими до вирішення цього питання. Лід рушив навіть Зеонбудом. Хоча вирішальне слово залишається за найбільшими власниками частот. Держава не має механізму змусити їх щось зробити. Залишається сподіватися на компроміс.