(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

4G Інтернет від Київстар

Президент компанії Київстар Петро Чернишов розповів на своїй facebook-сторінці про те, що оператор Київстар добровільно запропонував НКРЗІ поділитися з іншими гравцями українського телеком-ринку власними смугами у частотному діапазоні 1800 МГц для швидшого запуску технології 4G в Україні .

«Хочу поділитись радісною новиною для українців. Мобільні оператори завдяки регулятору під керівництвом Олександра Животовського зрушили з мертвої точки на шляху до впровадження в Україні наступного покоління мобільного зв'язку – 4G.» - Зауважив Петро Чернишов.

Президент компанії Київстар зазначив, що у планах НКРЗІ було використання під 4G-діапазон частот 2600 МГц, але він буде здатний забезпечити зв'язок четвертого покоління лише на смартфонах користувачів у великих містах через малий радіус дій базових станцій. Для надання 4G для ширшого кола користувачів по всій Україні необхідно використовувати додаткові частоти.

«Ми запропонували НКРЗІ та іншим операторам поділитися частотами Kyivstar у діапазоні 1800 МГц для створення рівних умов для впровадження 4G. Не приховуватиму, що для нас це буде важко, довго і дорого – треба буде переналаштувати все обладнання — але ми розуміємо, що треба рухатися вперед, впроваджувати нові технології та наздоганяти решту світу». - Розповів Петро Чернишов.

Він зазначив, що на даний момент залишилося знайти точки дотику з одним із учасників ринку (Петро Чернишов не уточнив, кого конкретно він мав на увазі) та надати необхідну підтримку НКРЗІ у питаннях розподілу частот відповідно до потреб абонентів.

За інформацією Vodafone, регулятор переділить спектр так, що у гравця з великою кількістю абонентів буде більше і частот 1800 МГц. Київстар (26 млн абонентів) за такою схемою отримає 25+25 МГц спектру, Vodafone (22 млн абонентів) – 20+20 МГц, а lifecell (9 млн абонентів) – 15+15 МГц.

"Інші частоти, три лоти по 5 МГц, НКРЗ планує виставити на відкритий аукціон", - зазначає Олег Проживальський.

При цьому у донорів спектру (Київстару та Vodafone) також з'явиться можливість ще й підзаробити на цьому тендері. Як уточнює Олександр Животовський, для всіх операторів, які відмовляються від частот на користь держави, діятиме універсальний порядок, який комісія пропрацювала ще минулого року. Гравець має право отримати компенсацію у розмірі до 25% від стартової ціни свого ефіру, який регулятор виставить на тендер. На таку схему вже пішла компанія ММДС Україна (належить СКМ). Цей оператор поверне державі 80 МГц у спектрі 2,6 ГГц на потрібні аукціони 4G, а натомість отримає до 570 млн грн компенсації.

Як прогнозує Олександр Животовський, перший конкурс на 4G, найімовірніше, відбудеться до кінця вересня. На нього буде виставлено частоти в діапазоні 2,6 ГГц. Орієнтовно це буде чотири лоти по 20 МГц. Стартова ціна за кожну ліцензію буде до 570 млн. грн. Конкурс на частоти 1800 МГц, за словами Животовського, пройде тоді, коли буде вирішено всі питання з операторами щодо цього спектру. Він оптимістичний: "Ми вважаємо, що у нас непогані шанси домовитися". Таким чином, НКРЗІ може заробити на продажу 4G частот на аукціонах трохи більше 5 млрд грн, з яких чверть піде на компенсації ММДС, Київстар і Vodafone. Це явно менше за 3G конкурсів, коли НКРЗІ продала 3 ліцензії за більш ніж за 9 млрд грн. Світовий досвід теж показує, що ліцензії на 4G зазвичай обходяться гравцям дешевше за попереднє покоління.

Розподіл мереж LTE у світі за діапазонами (аналіз 400 найбільших мереж LTE, дані OVUM та GSMA:

Розподіл мереж LTE у світі за діапазонами (аналіз 400 найбільших мереж LTE, дані OVUM та GSMA): За оцінками виробників телеком обладнання та компаній, що надають сервіс оптимізації радіомережі на основі геолокації абонентів до 80% трафіку генерується в приміщеннях. Ця інформація однозначно дає перевагу діапазону 1800 до 2600 МГц. Втрати на проникнення у приміщення для 1800 МГц значно нижче, ніж для діапазону 2600. Трафік збере краще той діапазон, проникнення якого краще. Різниця між WCDMA2100 та LTE1800 досить помітна, але за рахунок у середньому більш чутливих терміналів UMTS різниця нівелюється. Але за порівнянні 2600 і 1800МГц, за інших рівних, робимо вибір на користь 1800 .

Стандарт LTE-1800 підтримує до 90% моделей LTE-пристроїв провідних виробників, у тому числі Apple, Samsung, HTC, Huawei, LG, Nokia, Sony, ZTE та інші

Джерело – itc.ua.