(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(
4G 800-900 в Украине

НКРЗІ запропонувала вже у 2019 році видати 4G-ліцензії на діапазон 800-900 МГц без тендеру шляхом перерозподілу частот Київстару, Vodafone, lifecell та Інтертелекому.

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) хоче вже у квітні наступного року видати чотирьом мобільним операторам - До євстару, Vodafone Ukraine, lifecell та Інтертелеком - ліцензії на нові стандарти зв'язку в діапазоні 800-900 МГц. Ця частина спектру дуже приваблива для операторів, оскільки здатна забезпечити максимально широке охоплення території України 3G- та 4G-мережами, що у свою чергу дозволить покрити дороги та невеликі міста, повідомляє видання Liga.net.

За даними видання, телеком-регулятор вже попередньо порадився з Генштабом ЗСУ, оскільки саме в цій частині спектру працюють спецзасоби зв'язку. Військові виявилися не проти, але нагадали, що перед цим необхідно провести так звані «обльоти» в районі кількох українських аеродромів, щоб розуміти, як співіснуватимуть комерційні та спеціальні передавачі. Коштує таке задоволення 5 млн грн, що цілком посильно для великої четвірки українських операторів. При цьому представники Генштабу порадили особливо не зволікати, тому що в жовтні почнуться серйозні навчання та облети проводити вже не вдасться.

Далі НКРЗІ запропонувала мобільним операторам план, за яким частоти буде перерозподілено, а не розіграно на аукціоні. Справа в тому, що в діапазоні 800-900 МГц спочатку частот у рази менше, ніж було у разі їх перерозподілу в 1800 МГц та проведення наступних конкурсів на LTE-1800 навесні цього року. Тому голова комісії Олександр Животовський вважає, що єдиний правильний варіант — перерозподілити частоти так, щоб у кожного з чотирьох гравців вдалося запустити в цьому спектрі 3G або 4G .

Однак усі чотири оператори мають певні претензії та пропозиції до запропонованого НКРЗІ плану розподілу частот, які вони озвучили під час вчорашнього засідання телеком-регулятора.

Київстар є власником найбільшого пакету частот на GSM-900. Йому належать ліцензії більш ніж на половину цього спектру. У компанії відразу ж повідомили, що готові спонсорувати облети та експертні розрахунки. Київстар давно чекав на можливість запуску UMTS-900, для чого у нього з головою вистачає ресурсу. При цьому здавати надлишки державі для розвитку конкурентів, зрозуміло, оператор не дуже зацікавлений. Рефармінг, запропонований НКРЗІ, дозволить компанії отримати 10 МГц під 3G/4G. При цьому в неї залишиться значна частина спектру, щоб одночасно підтримувати GSM в цьому ж діапазоні.

Інтертелеком , який обслуговує більше мільйона абонентів, має шанс за дуже довгий час отримати реальний козир у великій грі — ліцензію на зв'язок 4G (LTE). Вона підходить для надання послуг власникам масових смартфонів (а не лише тих, що підтримують CDMA, як зараз). НКРЗІ пропонує компанії отримати 16 МГц загальнонаціонального спектру під нові стандарти зв'язку в обмін на відмову від половини нинішнього CDMA-спектру. Але в компанії поки що знаходять такий варіант не дуже прийнятним, тому що переживають: незважаючи на щасливий квиток, для великого ринку їм просто не вистачить частот, щоб конкурувати з трійкою, яка має також ліцензії в інших діапазонах — 1,8 ГГц (LTE- 1800) 2,1 ГГц (UMTS) та 2,6 ГГц (LTE-2600) .

У компанії впевнені, що відмова від половини спектру призведе до деградації якості послуг зв'язку, що спричинить відплив абонентів. Проте Інтертелеком готовий піти на реформінг і відмовитися від частини спектру, якщо держава надасть йому дострокове право на використання додаткових 10 МГц під LTE у так званому "цифровому дивіденді" (незадіяний ефір після відключення аналогового ТБ). Разом із залишком CDMA-частот компанії цього вистачить, щоби продовжити гру. Найбільш реалістичним сценарієм для Інтертелекому зараз видається виторг найкращих умов і подальший продаж компанії з цінною ліцензією конкурентам. Адже вона зараз непорівнянна з великою трійкою ні за кількістю абонентів, ні за обсягом доходів.

Для Lifecell ситуація також досить виграшна. У ході запропонованого регулятором реформінгу у компанії з'явиться 12,6 МГц спектру GSM-900, 10 МГц з яких будуть доступні під UMTS/LTE. Зараз у оператора є в розпорядженні всього 7,86 МГц під GSM. Звідки прийде збільшення? Справа в тому, що lifecell досі містить CDMA-частоти на 5 МГц, якими особливо не користується. Якщо компанія під час реформування обмінюється частотними каналами з Інтертелекомом, то отримає вигідний бонус.

А ось Vodafone Україна – це той гравець, домовитися з яким буде найскладніше. За задумом НКРЗІ після реформування компанія також отримає 10 МГц в діапазоні 900 МГц під нові стандарти зв'язку. Але ось під зв'язок GSM-900 за такого переходу нічого не залишиться, на відміну від головного конкурента «Київстару». Представник компанії на засіданні підкреслила, що оператор не може в момент відмовитися від GSM-900, оскільки саме ці частоти забезпечують широке покриття по всій країні та забезпечують голосовий зв'язок у тому числі й для власників старих кнопкових телефонів та людей, які 3G/4G не користуються, а таких поки що більше половини абонентів.

Київстар при цьому, знов-таки зі зрозумілих причин, не готовий безоплатно (або за компенсацію у 25% від ціни ліцензії, як це було на минулих аукціонах) повернути державі надлишки ефіру на благо конкурентів. Продати частину спектра згідно із законом він теж не може. Щоб не давати «Київстару» явної конкурентної переваги, Vodafone готовий скоріше дочекатися роздачі нових смуг цифрового дивіденду та взяти участь у реальних тендерах, а не у невигідному йому реформуванні.

Зваживши на всі доводи операторів, Олександр Животовський вирішив дати операторам два тижні на роздуми. Він поки що не готовий забігати вперед і прогнозувати, скільки коштуватимуть нові ліцензії на 3G/4G. Але додав, що все залежатиме від того, чи готові компанії взяти на себе зобов'язання щодо широкого покриття — якщо так, тоді й вартість спектру буде не дуже високою. До речі, британські аналітики з Analysys Mason, які робили для України розрахунок вартості ліцензій на попередніх тендерах, визначили кілька років тому, що частоти в діапазоні 900 МГц мають бути найдорожчими. Мінімальний цінник - аж до 645 млн грн за 10 МГц (2 * 5 МГц) . Що дає підстави говорити про гіпотетичні кілька мільярдів гривень, які оператори у разі досягнення консенсусу переведуть до бюджету 2019 року.