(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(


4G Украина

У 2005 році ліцензію на використання частотного діапазону 3G поза конкурсом отримав державний, на той час оператор зв'язку «Укртелеком» і відтоді більше ніхто на українському ринку використовувати HSPA не може. Національні оператори стільникового зв'язку побоюються, що історія може повторитися знову, але вже зі стандартом 4G, повідомляє "Комерсант". Держава планує створити нового мобільного оператора, «Відкритий світ» , якому буде надано ліцензію на сучасну технологію зв'язку — 4G. Робиться це з високою метою та радіовіднайменного проекту щодо створення інформаційно-комунікаційної бездротової мережі для використання у системі шкільної освіти.

Про нову ініціативу відомо ще з початку поточного року, але до недавнього часу передбачалося, що будівництвом мережі займеться оператор, що вже володіє відповідною смугою частот. Наприклад, Freshtel, що надає послуги бездротового доступу у стандарті WiMAX і використовує смугу частот у діапазоні 3,5 ГГц. Проте 4 листопада голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами («Укрнацпроект») Владислав Каськів заявив, що підприємству «Відкритий світ» оформлять ліцензію на використання радіочастотного ресурсу. На його думку, це зможе істотно підвищити інвестиційну привабливість проекту.

Наразі відбувається погодження техніко-економічного обґрунтування проекту на урядовому рівні. Вартість реалізації цієї ініціативи оцінено у 4,7 млрд грн, з яких 3,5 млрд — це кошти приватних інвесторів. Приблизна окупність проекту становить 5-7 років. Варто зазначити, що поки що в «Укрнацпроекті» не визначилися з технологією, за якою будуватиметься мережа передачі даних — WiMAX або LTE . Експерти вважають, що вигідніше з технічної точки зору і щодо перспектив використовувати саме LTE.

Національні оператори скептично ставляться до проекту «Відкритий світ», і крім Freshtel, інтерес до нього виявив лише в'єтнамський оператор Viettel, але далі «паперових» домовленостей справа поки що не пішла. Відсутність бажаючих взяти участь у проекті зумовлена дуже малою кількістю інформації про нього, вважає президент Freshtel, Олена Мініч.