(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Національна комісія з регулювання зв'язку (НКРЗ) планує провести конкурс на видачу ліцензій на 3G-частоти восени цього року.

Як зазначають у НКРЗ, Укрчастотнагляд наразі займається розробкою технічної документації для конверсії (переведення з військового у цивільне користування) UMTS-частот.

При цьому, пише Дело, якщо раніше НКРЗ мала намір продавати за однією ліцензією кожні півроку, то зараз плани змінилися. Новопризначений голова Комісії Володимир Олійник учора озвучив альтернативний варіант – одночасне видавання трьох ліцензій.

На його думку, багато гравців ринку побоюються, що якщо регулятор видаватиме ліцензії послідовно, переможець першого конкурсу докладатиме максимум зусиль для блокування наступних. Таким чином, можна забезпечити собі тимчасову конкурентну перевагу.

Минулого року експерти називали найреальнішим претендентом на здобуття першої ліцензії компанію Київстар. Крім неї, заявки на участь у конкурсі подали МТС-Україна та Астеліт (ТМ life:)).

Проведенню конкурсу нині перешкоджає відсутність взаєморозуміння між Міністерством оборони та НКРЗ щодо вартості конверсії частот. За словами Олійника, сума, яку запитують Міноборони (2,5 млрд грн), є неприйнятною.

"Оцінка вартості конверсії частот на рівні 2,5 млрд грн означала б, що всі кошти, отримані в результаті проведення тендеру на зв'язок третього покоління, повинні були б піти на конверсію, та й ці гроші, швидше за все, не перекриють потрібну суму", - Заявив Олійник.

Нагадаємо, у вересні 2009 року Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) ухвалила рішення продавати 4 ліцензії на зв'язок третього покоління поетапно. Стартову вартість кожної було встановлено на рівні 400 млн. грн. Як зазначали у Комісії, загалом вони планували виручити від продажу всіх ліцензій близько 2 млрд грн.

Таким чином, якщо вартість проведення конверсії буде затверджена на рівні 2,5 млрд грн, бюджет не тільки не зможе наповнити скарбницю за рахунок продажу частот, а й "залишиться винен" військовому відомству.

Минулого року, не домовившись із Міноборони, уряд ухвалив рішення проводити конверсію, не сплачуючи компенсації військовому відомству. Проте таке рішення не сподобалось президентові Віктору Ющенку, який заблокував проведення конкурсу. У сьогоднішній ситуації, коли президент і прем'єр-міністр є однодумцями, цілком можливий такий варіант розвитку, при якому у разі, якщо Міноборони не піде на цінові поступки, конверсія може бути проведена без плати "відступних" військовим.

Наразі єдиним власником ліцензії на зв'язок третього покоління (стандарт UMTS) є держмонополіст Укртелеком. Він отримав її поза конкурсом у 2005 році. Це забезпечило йому лідерство у сегменті надання послуг 3G-зв'язку.

За даними iKS-Consulting, за підсумками січня 2010 року Укртелеком зміг вперше випередити за кількістю абонентів беззаперечного лідера – компанію Телесистеми України (ТМ PeopleNet), яка надає послуги 3G-зв'язку у стандарті CDMA2000. У держкомпанії зараз 432 тисячі абонентів.