(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Україна може перейти на найсучасніший стандарт мобільного зв'язку - 4G, минаючи стандарт зв'язку третього покоління, запровадження якого зараз блокується Міноборони, пише Коммерсант-Україна.

Держадміністрація зв'язку звернулася до галузевої асоціації Wireless Ukraine з проханням провести дослідження щодо можливості впровадження в Україні зв'язку четвертого покоління (LTE; Long Term Evolution). В адміністрації нагадують, що найближчим часом провести тендер на видачу ліцензій третього покоління не вдасться, оскільки його заблоковано президентом Віктором Ющенком за зверненням Міноборони.

"Є дуже велика ймовірність, що до президентських виборів питання з 3G не буде вирішено, - розповів виконавчий директор Wireless Ukraine Олег Соболєв. - А оператори неодноразово заявляли, що в цьому випадку готові розглянути можливість впровадження LTE". Зокрема про таку можливість говорив президент компанії Київстар Ігор Литовченко. За словами Соболєва, дослідження торкнеться насамперед вивчення частотних діапазонів, на яких можна впроваджувати LTE, і може бути завершено до кінця наступного року. Свою готовність брати участь у дослідженнях вже підтвердив один із постачальників обладнання Alcatel-Lucent.

Швидкість передачі даних у GPRS-мережах (2G), що використовуються в Україні, зазвичай становить до 56 Кбіт/сек., а в мережах EDGE (2,5G) – 180 Кбіт/сек. Нові технології здатні забезпечити набагато швидший зв'язок – технологія UMTS у мережах третього покоління (3G) дає швидкість до 3,6 Мбіт/сек. Швидкість передачі даних у мережах LTE - четвертого покоління (4G) - досягає 326,4 Мбіт/сек у вхідному каналі та 172,8 Мбіт/сек - у вихідному. Перші у світі комерційні мережі LTE мають запустити у 2010 році, пише видання.

LTE ще занадто сирий стандарт, пристроїв під нього немає, і технологічно оператори поки не готові до впровадження цієї технології - МТС

Однак прямий перехід із нинішнього стандарту зв'язку GSM на LTE вкрай складний. "LTE ще занадто сирий стандарт, пристроїв під нього немає, і технологічно оператори поки не готові до впровадження цієї технології", - зазначив начальник відділу з впровадження проекту UMTS МТС-Україна Герман Смирнов. Крім того, на його думку, LTE, як і UMTS, вимагатиме частот. Він також нагадав, що у Європі під цю технологію використовують діапазон 2,6 ГГц. "Планом використання радіочастотного ресурсу передбачено використання цих частот для WiMAX та цифрового телебачення. – сказав член НКРЗ Володимир Олійник. – Зараз на цих частотах послуги цифрового телебачення надають компанії ММДС-Україна та Кейбл ТВ-Фінанси, і жодних підстав для позбавлення компаній ліцензій немає" .

За словами Смирнова, ініціатива Держадміністрації зв'язку може вплинути на зговірливість Міноборони щодо виділення частот під зв'язок. Нагадаємо, останні вимагають, щоб в обмін на частоти міністерство отримало 2,5 млрд. грн. на модернізацію обладнання, тоді як оператори погоджувалися виділити 600 млн. У вересні Кабмін вирішив провести конверсію без виділення компенсації Міноборони, але це рішення заблокував своїм указом президент. НКРЗ підготувала для Кабміну нову постанову, яка передбачає, що 30% коштів, отриманих від продажу ліцензій, буде направлено на потреби Міноборони. Однак у зазначений термін військові не відповіли на пропозицію НКРЗ.