(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Більшість виробників у своїх сучасних смартфонах декларують підтримку 3G та 4G мереж. Тут немає нічого нового, оскільки такі мережі успішно існують у розвинених країнах вже понад 10 років. Для України це новинка. Рано чи пізно це мало статися. Це сучасні мережі 3G накрила Україну. Ми не будемо сперечатися, що на сьогоднішній день вже розгорнуті та надають послуги такі Оператори як Інтертелеком за допомогою технології 3G CDMA EVDO Rev.A/Rev.B на частоті 800 МГц, МТС Україна за допомогою 3G CDMA EVDO Rev.A/Rev.B на частоті 450 МГц та ТріМоб (Утел), який використовує UMTS на частоті 2000 МГц. До речі, не варто плутати технології CDMA та W-CDMA . Це абсолютно різні речі і, відповідно, потрібне різне обладнання. W-CDMA (UMTS) – це результат еволюції GSM мереж, а CDMA – це самостійна гілка на базі технології CDMA2000 RTT 1x .

UMTS розгортається шляхом впровадження технологій радіо-інтерфейсу W-CDMA на "ядро" GSM. Радіо-інтерфейс UMTS використовує у своїй роботі кілька каналів із шириною смуги 5 МГц. Для порівняння, конкуруючий стандарт CDMA2000 використовує один (Rev.A) або декілька каналів (наприклад, 3 канали для EV-DO Rev.B у Інтертелеком) зі смугою частот 1,25 МГц для кожного з'єднання. Ось і відповідь, чому сповільнюється процес розгортання мереж W-CDMA - через неекономічну експлуатацію спектра та необхідність звільнення вже зайнятих під інші служби частот.

3G W-CDMA

Згідно зі специфікаціями стандарту, UMTS використовує наступний спектр частот: 1885 МГц - 2025 МГц для передачі даних в режимі від мобільного терміналу до базової станції і 2110 МГц - 2200 МГц для передачі даних в режимі від станції до терміналу. Для операторів зв'язку, які вже надають послуги у форматі GSM, перехід у формат UMTS є легким з технічної точки зору і значно витратним одночасно: при створенні мереж нового рівня зберігається значна частина колишньої інфраструктури, але разом з тим отримання ліцензій та придбання нового обладнання для базових станцій потребує значних капітальних вкладень.

У поточному році додалися три нові гравці на ринку 3G. Це Київстар, МТС та Лаф. Останні два починаю активно будувати свої тенета з нуля. У Київської зірки ситуація краща. Мережа вже була побудована у багатьох регіонах і зараз відбувається тестування та повноцінний запуск у комерційну експлуатацію.

Наявність на ринку такої кількості операторів породжує здорову конкуренцію. Наприклад, мережа Київстару запускається одразу з підтримкою стандарту HSPA+ , приділивши таким чином мережу МТС Україна, де поки будується власна мережа, використовується «звичайний» HSPA.

На різних смартфонах реєстрація в мережі позначається різними значками типу 3G, H+, H. Це в основному залежить від вендора. Наприклад, на iPhone відображається просто значок 3G, на Android-смартфонах з підтримкою HSDPA + буде значок H +, з підтримкою HSDPA - H. Це залежить від прошивки. Таку інформацію можна буде уточнювати у вендора або в кол-центрі оператора.